Bel tijdens kantoortijden met
Etten-Leur | 076 – 504 07 94
Zevenbergen | 0168 – 37 09 86
Sint Willebrord | 0165 - 37 02 75
IMPLANTOLOGIE
Een kunstgebit op implantaten kennen we ook wel als een ‘klikgebit’ of een prothese op implantaten. Is het bot van uw kaken zover geslonken dat een reguliere prothese geen houvast meer heeft? Implantaten in de onderkaak of bovenkaak kunnen dan een goede oplossing bieden. Op deze implantaten wordt een staafje bevestigd en daarop wordt dan uw gebitsprothese vastgeklikt. Het kunstgebit zal niet meer loszitten, waardoor u weer kunt praten en eten zoals u dat gewend bent.
Wanneer een kunstgebit op implantaten?
Implantaten kunnen bij vrijwel iedereen geplaatst worden, al gelden voor een goed resultaat wel een aantal voorwaarden. Zo moet er voldoende kaakbot aanwezig zijn om het implantaat in te verankeren. Bovendien is het van belang dat uw kaakbot, uw tandvlees en uiteraard uzelf gezond zijn. Verder moet u bereid zijn de implantaten en het kunstgebit dat daarop bevestigd wordt, goed te reinigen. Tot slot, roken en overmatig alcoholgebruik hebben een nadelig invloed op het succes van het implantaat.
Voor een kunstgebit op implantaten geldt dat wij hiervoor toestemming moeten vragen (een machtiging aanvragen) bij uw zorgverzekeraar. Om voor vergoeding uit de basisverzekering in aanmerking te komen moet u voldoen aan de richtlijnen van de Zorgverzekeraar. Een standaard richtlijn is dat uw kaakbot onvoldoende basis en daarmee houvast biedt voor een regulier kunstgebit. Verder moet u al minimaal 1 jaar beschikken over een definitieve prothese.
​
Werkwijze
Voor het plaatsen van de implantaten maakt u een aantal achtereenvolgende afspraken. Om te beginnen ontvangt de implantoloog u op intakegesprek om samen een inzicht te krijgen in uw gezondheid. Voor het welslagen van de behandeling is het immers van belang om inzicht te hebben in uw gezondheid. Gebruik van medicijnen, complicaties of medische problemen bij eerdere tandheelkundige behandelingen en eventuele allergieën kunt u hier melden.
​
Vervolgens zal de implantoloog uw mondholte inspecteren. Ook maakt hij een röntgenfoto van uw kaken. Aan de hand van het onderzoek en de foto maakt de implantoloog een behandelplan, hij bepaalt hoeveel implantaten wenselijk zijn in uw situatie. Dit plan bespreekt hij met u. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft voor de implantaatbehandeling wordt de afspraak gemaakt voor het plaatsen van de implantaten.
Implantaten onderkaak
Na deze ingreep wordt er op de implantaten onderkaak afdekdopjes geplaatst en de huidige gebitsprothese aangepast zodat u deze weer kunt dragen en u niet zonder prothese komt te zitten. Voor implantaten in de onderkaak geldt een ingroeiperiode van 8 weken.
Implantaten bovenkaak
Na het plaatsen van de implantaten in de bovenkaak wordt het tandvlees gesloten en start de ingroeiperiode van 16 weken. Na deze 16 weken komt u terug bij de implantoloog om de implantaten ‘bloot’ te leggen en de afdekdopjes te plaatsen. Uw prothese wordt dan aangepast zodat u, totdat het klikgebit klaar is, niet zonder prothese komt te zitten.
Gedurende de ingroeiperiode van de implantaten onderkaak en bovenkaak zit uw prothese dus nog niet vast(geklikt)!
Het maken van het klikgebit op implantaten
​Na de ingroeiperiode van de implantaten kunnen we in de praktijk gaan starten met het aanmeten van uw klikgebit. Er zijn een aantal afspraken nodig voordat uiteindelijk het kliksysteem en het nieuwe klikgebit in uw mond geplaatst kunnen worden.
Ons team voelt als uitdaging om uw gebitsprothese perfect te laten aansluiten op de implantaten.
​
Controle
​Na het plaatsen van uw klikprothese op implantaten wordt u jaarlijks ingepland voor controle van uw implantaten en kliksysteem in onze praktijk. Deze controle is belangrijk om de gezondheid van uw tandvlees rondom de implantaten te blijven monitoren. Eventuele afwijkingen kunnen hierdoor op tijd worden opgemerkt zodat wij u ook op tijd kunnen ondersteunen met advies om de implantaten en stegconstructie op de juiste wijze schoon te houden.
Reiniging is van cruciaal belang
​Implantaten gaan in principe lang mee. Een goede hygiëne voor uw mond en uw prothese is van het allergrootste belang voor het behoud van de implantaten. De belangrijkste plaatsen die schoon moeten blijven zijn de overgangen van de implantaten naar het tandvlees. Tijdens de poetsinstructie leert u welke hulpmiddelen voor u het meest geschikt zijn. Van even groot belang is het schoonhouden van de gebitsprothese en de mondholte.